SARIMSAK NEDEN KOKAR?

SARIMSAK NEDEN KOKAR? 

Sarımsağın kokusu, bünyesindeki kükürtten kaynaklanıyor. Aslında bir diş sarımsak, kokusuz bir kükürt bileşiği içeriyor. Bu bileşik, sarımsak kesildiğinde, ezildiğinde ya da çiğnendiğinde, hava ile temas edip 'diallyl sulphide' denilen başka bir kükürt bileşiğine dönüşüyor. 

Sarımsağa ünlü kokusunu veren 'diallyl sulphide' geçici bir bileşik olup, pişirme karşısında bozulur; bu da sarımsağın antibiyotik etkisini kaybetmesine yol açar. 

Sindirim yoluyla kana karıştığından, nefes ve ter yoluyla dışarı atılırken çevreye yayılan bu kuvvetli ve keskin kokuyu yok etmenin bir yolu, soyar soymaz, hava ile temas etmesine fazla zaman bırakmadan yemektir. 

Yedikten sonra bir tutam maydanoz veya kahve tanesi çiğnemek de kokuyu önler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Rakı Tarihi

Zeybek Rakısı

Yesevi Törenleri