Yeni Rakı Tarihi

 

Yeni Rakı Tekel tarafından 1944'te piyasaya çıkarılan ve halen Mey Alkollü İçkiler San. ve Tic. A.Ş. tarafından üretilmekte olan rakı. Tekel döneminde rakı kategorisinin en çok tüketilen markası olan Yeni Rakı, Tekel'in İstanbul, İzmir, Tekirdağ, Nevşehir, Gaziantep ve Diyarbakır İçki Fabrikaları'nda %45 alkol derecesinde üretiliyor ve piyasaya 5, 35, 70 cl.'lik şişelerde sunuluyordu. 


Yeni Rakı'nın piyasaya çıkarıldığı yıl, aynı zamanda rakının sadece Tekel tarafından üretilmeye başlamasının da kesin tarihidir. Dönemin mevzuatı, monopole geçiş sürecinde Tekel'in kontrolünde faaliyetine devam eden imalathanelerin, 12 Temmuz 1944 tarihinde kesin olarak üretimlerine son vermelerini öngörmüştü. 

Aynı yıl Tekel tarafından hazırlanan ürün markasının Yeni Rakı olarak adlandırılması, büyük bir olasılıkla, bu tarihsel dönüm noktasını işaret ediyordu.  

Yeni Rakı'nın imalat talimatnamesinde; "suma imaline uygun kuru ve yaş üzüm, eskimemiş anason, iyi vasıflı içme suyu kullanılacak; taktir ameliyesi sırasında %12 baş, %63 orta ve %25 son mahsul alınacak; baş ve son mahsul %25-30 oranında imalatta tekrar kullanılabilecek" gibi detaylar vardı. Yıllar içinde sumanın etil alkol ile karıştırılmak suretiyle distile edilmesi uygulamasına geçilmiştir.

Etiketi defalarca değiştirilmiş; her zaman en fazla ihraç edilen rakı markası olmuş; alkollü içki konusunda yayın yapan kaynaklarda "en çok satan distile alkollü içki markası" sıralamalarında yer almıştır. Özelleştirme sonrası Mey Alkollü İçkiler San. ve Tic. A.Ş. tarafından, Tekirdağ ve Nevşehir İçki Fabrikalarında üretilmekte ve dizaynı yenilenen 5, 20, 35, 70 ve 100 cl.'lik şişelerde piyasaya sunulmaktadır. FÜGEN BASMACI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeybek Rakısı

Yesevi Törenleri