Erkan Acurol, (1947-2009)

 Erkan Acurol, (1947-2009) Ege ve Ayvalık mutfağına tutkun gurme, araştırmacı, yemek kültürü yazarı. "Üç tarafı denizlerle çevrili, 50-60 çeşit balığı olan ve yakalanan bir ülkede, rakı balıkla içilmez de neyle içilir?" diyen Acurol, sofra adabıyla çocukluk çağında İstanbul'da bir aile büyüğüyle gittiği Andon, Lefter gibi meyhanelerde tanıştı. 

İlerleyen yaşlarında Todori'den Koço'ya, Tophane sıra meyhanelerinden Köprüaltı meyhanelerine keyif çattı. 2000 yılında, "içtikçe açan, açıldıkça içtiren bir atmosfer" olarak tarif ettiği Ayvalık'a yerleşti. 

Ayvalık yakınındaki Gömeç beldesinde çıkan bir kavga sonucu öldürüldüğünde, Kydonia-Ayvalık Mutfağı: Ege'nin Arka Bahçesi ve Lezzetli Günler İçin Pratik Mönüler kitaplarının yazarıydı. Eşi Arzu Acurol'un fotoğraflarıyla bezeli Rakı Balık Ayvalık-Meze Kitabı ve Ege ve Ayvalık'ta Kış Hazırlıkları kitapları, ölümünden sonra, 2009 sonlarında yayınlandı: 

Cunda meyhanelerinden ilhamla hazırladığı ilkinde Ayvalık usulü peynirli çoban salata, uskumru turşusu, papalina, kendisine birçok ödül kazandıran midye pilaki gibi meze ve yemek tariflerine, ikincisinde yöreye özgü ot kültürüne yer verdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Rakı Tarihi

Zeybek Rakısı

Yesevi Törenleri